Kas kas, tälläkin foorumilla on päästy peruskysymyksiin, mistä nuoriso huomautti.
Olisi varmaan aloittajan kannalta mukavaa jos keskustelu pysyisi edes jotenkin aiheessa
Jos kyselee neuvoja puulämmitysfoorumilla niin tuskin kannattaa alkaa vääntämään mistään COPeista.
Lämmitysratkaisu on merkittävä osa talonomistajan elämää. Sen puntarointiin on syytä paneutua. Jos saa halpaa puuta ja talo vuotaa, puulämmitys on vaihtoehto, mutta nykyaikaisessa talossa on aiheellista pohtia muitakin ratkaisuja. Sekin on huomioitava, että tiiviissä hyvin eristetyssä talossa käyttöveden lämmitys haukkaa yllättävän suuren osan energiakuluista. Sitä maalämpö tekee merkittävästi suuremmalla copilla kuin vilp.
Minulla on neljän hengen perheessä uunilämmitys, lämpimän käyttöveden tuottoon 150-litrainen Teuva-keitin ja kaksi kaasulla toimivaa läpivirtauslämmitintä, joista toinen on pesutuvassa ja toinen keittiössä tiskiveden lämmittämiseen ja käsien pesuun. Kaasuvärkki on käytössä aamuisin, kun on kiire, pata iltaisin kun ei ole.
Uuneja on yhteensä viisi ja lisäksi yksi suuri lasiluukullinen kamiina nopeaan lämpötilan nostoon. Ne ovat kaikki uudehkoja ja toimivat oikein poltettuna hyvällä hyötysuhteella. Hirsitalokin on tilkitty sen verran tiiviiksi, että kun välttelee seiniä (huonekalut selvästi irti seinistä), ei uunilämmityksen pistemäisyys häiritse yhtä paljon kuin joissain muissa kohteissa. Ilmaa kierrätetään kattotuulettimilla.
Uunilämmityksen etu vesikiertoon verrattuna on pieni puun kulutus. Kun lämpöä tuotetaan vain tarpeeseen, puuta kuluu vähän. Keskuslämmityksellä puun kulutukseni vähintään tuplaantuisi. Sen vastineeksi kuitenkin saisi mukavamman lämmön ja aina lämpimät huoneet, eikä lasten tarvitsisi koulusta tullessaan ruveta ensimmäiseksi lämmittämään.
Eteläisten vieraiden mielestä elämäntavassamme on mukavasti romantiikkaa, mutta kun arkea elää, niin ei käy kieltäminen, etteikö lämmittäminen viitseliäisyyttä vaatisi. Joululomalla on mukavaa työntää kuivattua puuta pesiin, mutta puu ei kuiva itsestään ja se on jaksettava kantaa ja sytyttää arkenakin. Onneksi koko perhe on sitoutunut hommaan, joten vaiva naamaa kohti on pieni.
Monet suurissa ja huonosti eristetyissä taloissa uunilämmityksellä aloittaneet siirtyvät maalämpöön. Niin minäkin tekisin, jos taloni ei olisi näin tiivis. Nyt lämmityksen vaivan jaksaa nähdä, koska lämpötila putoaa kaikkein kireimpiä pakkasia lukuun ottamatta hitaasti eikä puuta tarvitse koko ajan työntää uuniin. Puukeskuslämmityksellä arjen vaiva helpottuisi, mutta edelleenkin puut täytyisi tehdä ja niitä pitäisi olla selvästi enemmän kuin nyt.