Morjens!
Uskotaan että fysikaalisena ilmiönä tuon väli- avopaisunnan voi todistaa mutta kuulostaa se hurjalta käytännössä!
Ymmärrän lapon ja sen ilmiön kanssa ajoittain touhutaankin töissä. Staattinen paine ym.. perusjutut ovat aina mielessä ajoittain.
Mutta että lapolla ja alipaineisena ihan käytännössä olisi yläkerran patterit! " kuin klapil päähä lyäty" olen kun luin.
Ainakin omassa mielessä jokainen patteri pitää olla ympäristöä kovemmassa paineessa. Minimissään vesipatsaan staattinen paine + lapin lisä pitää alimmassa kohdassa löytyä.
Mutta oppia ikä kaikki. En ikimaailmassa rakentaisi alipaineista lämmitysverkostoa, edes yläpäästään. Mutta sanoin jo aluksi että teoria on ihan pitävä, tosin sitten sen aliapaineisen patterin kanssa pelaaminen voi olla hankalaa. Ainoa mahdollisuus että on niin kova pumppu että se kierrättää ja ilmaa nollatason yläpuolellekin.
Oma systeemi kärsii harvakseltaan paisarin väsymisestä ja jos päästän kattilan varon lirittämään, niin varaajan viilennyttyä on paine joskus nollissa. Silloin olen varulta pannut lattian kiertopumpun täysille, vetänyt Oumanin virtalähteen seinästä ja ohjannut käsin suntin aika lämpimälle. Jonkin ajan päästä olen tarkistanut että yläkerrassa joka piiri kiertää, sen tuntee putkien lämmöstä.
Kun sitten leikkii lisää ja ajaa hetkeksi piiriin kuumaa vettä varaajan yläosasta, tutustuu toiseen ilmiöön joka liittyy pieneen paineeseen ja kuumaan veteen: Kun suntissa virtaa kovasti ja veden lämpöä on vaikka 90 astetta ja paine vaikka 0.5 baaria ( yli ilmakehän paineen) niin sepäs vesi kiehahtelee ja temppuilee, kuulostaa kuin olisi ilmaa kierrossa. Joskus alussa noiden leikkien päätteeksi koitin ilmailla mutta missään ei ollut pihaustakaan. ja kun taas hiukan suntilla kuristi, niin kauhea porina ja kohina.. ne kuplat ilmestyy ( höyryä) ja kun nopeus pienenee ja paineen alenema on ohi, niin kuplat katoavat. Höyry on ihmeellinen aine. Js kuumaa vettä yrittää pumpata niin erityiesti imupuolella kiehuu ja kavitoi tosi helposti ja se ei ole ilmaa. Siksi yksi nyrkkisääntö omissa asennuksissa on pumpata aina mahdollisimman viileää vettä ( jos miettii pumpun asennuspaikkaa) ja imu niin että joko aina on staattista painetta taikka ainakin pieni putkivastus imupuolella. painepuolella se pieni ahtaus ei haittaa, silloin vain kiertoteho on huono. Mutta imupuolella ahtaus, alipainen ja lämpö saa aikaan äänekkään ja outokäytöksisen pumpun.
Tuo höyryhomma on aina ollut kiehtovaa. Kuvitelkaa esim. jonkun höyryturbiinin poistopuolta: Ei tislattua vettä mihinkään tuhlata, se kylmennyt höyry ajetaan kuin pikajuna lauhduttimeen ja sieltä se menee vesipurona kattilan syöttöpumppuun. Se satojen kuutioiden tilavuus katoaa hetkessä kuin tosiaan juna ajaisi järveen. Tilalla vain loriseva vesipuro... Vesi, ilma ja höyry sekoitetaan käytökseltään monesti. varsinkin alipainekuplat myös hydrauliikassa helposti sekoittuu ilmakupliin ja puhutaan vain kavitaatiosta vaikka kyseessä on kaksi ihan eri asiaa, tosin molemmissa nättejä pyöreitä kuplia. Toiset kuplat vaan katoaa kun silmää räpäyttää, toiset ei .
No ei ehkä pysytty ihan aiheessa. taikka sillai että kotivoimalassa saa tutkittua fysiikan ihme ilmiöitä jos ei peruskoulussa juuri silloin ehtiny...