Tuo nimimerkin Repa esittämä tapa on varmaankin "helpoin" tilanteissa joissa sulun ja paisunnan välissä ei tyhjennystä ole.
Kuitenkin oikean vesimäärän poistaminen vaatii enemän ymmärrystä asiasta ja saattaa johtaa ylimääräiseen lämmityskierron ilmanpoistoon. Suljetussa lämmitysjärjestelmässähän on sekä staattista että kaasun puristumisesta aiheutuvaa painetta. Eli jos vesipuolen painemittari ei ole järjestelmän korkeimmalla kohdalla, näyttää se aina yläpuolellaan makailevan vesipatsaan aiheuttaman staattisen paineen vaikka paisunnan kalvo olisikin reikää vasten. Yksi tapa jolla ns. "paineettomaksi" asti tyhjennys onnistuu tarkimmiten tällä menetelmällä on pitää ilmanpaine kaasupuolella koko vedenpoiston ajan mahdollisimman kaukana staattisesta (esim. tuo 1,5bar) ja pysäyttää veden juoksutus heti kun verkoston puolella paine tippuu (staattiseen). Toinen on poistaa vettä verkoston korkeimmalta kohdalta ja huomioida lappoilmiö. Eli ei tyhjennetä koko lämmitysverkkoa paineettomaksi

.
Sama pätee jollan mietintään laskea paisunta paineettomaksi. Jos kalvo ei ole "reikää/seinämää vasten", vallitsee sen molemmin puolin aina sama paine. Jos lasket paisunnasta ilmaa pois niin kauan kuin sitä sieltä tulee, täyttyy paisunta lopulta täysin vedellä staattisesta paineesta johtuen. Vesi työntää ilman pois.
Neuvomallani tavalla saadaan juuri oikea vesimäärä pois ilman että täysytyisi huomioida staattista painetta tai mittarivirheitä jne. Myös veden lämpötilan lasku matalimmasta jopa vieläkin matalammaksi on ohjeessani huomioitu kohdassa jossa kehotetaan nostamaan täyttöpaine 0,1bar yli asetetun esipaineen.
Väsäämäni excel perustuu Boylen kaavaan ja veden todelliseen laajenemiseen, joten se laskee tilanteen hyvinkin tarkasti. Virhe muodostuu esipaineen ja täyttöpaineen erosta tai staattista painetta alemmasta esipaineesta. Mitä enemmän täyttöpaine on esipainetta suurempi, sitä suuremmaksi virhe excelissä kasvaa. Excelissä oletetaan että tilanne kylmimmillään (20C) on ns. ideaali, eli että paine kalvon molemmin puolin on sama ja että paisunnassa ei ole pisaraakaan vettä. Eli lasketaan paineen nousua kaasutilavuudessa ja oletetaan koko paisuntaa sellaisena käytettään. Exceliin en "jaksanut" kaikkia käyttäjästä riippuvia muuttujia ottaa huomioon, mutta heitto suht' järkevillä arvoilla on minimaalinen johtuen veden pienestä ominaispainon vaihtelusta alhaisilla lämpötiloilla. Mittarin lukemisesta/virheestä aiheuttuu enemmän heittoa. Jos joku kokee että on tarpeellista varautua huomattavasti 20 astetta alempiin lämpötiloihin on tämän lisääminen exceliin hyvin helppoa. Itse en kokenut tätä tarpeelliseksi.
Jopa hyvin pienellä paisunnalla excel näyttää tarkasti kunhan vähentää syötettävästä "paisunnan tilavuudesta" vesimäärän joka 20 asteessa vähentää kaasutilavuutta, eli joka on jo paisunnan sisällä.
Mikään näistä laskelmista ei ota huomioon kaasun lämpötilan vaihtelun vaikutusta paisunnassa, menisi käytännössä mahdottomaksi, eikä tällä ole käytännön merkitystä?