Myöskään siihen "mukavuus"ylimitoitukseenkaan, jota tuossa aiemmin tarjottiin, ei kattilan teholla ole vaikutusta jos se nyt kumminkin on mitoitettu siten kuin öpoltinkin mitoitetaan. Myös tässä tapauksessa pesän koko määrää loppukädessä sen yhdellä täytöllä talteen saatavan lämpöenergian määrän. Varaajan ylimitoitus tuo kyllä sitä mukavuusylimitoitusta ja myös tällöin padan valinnassa on syytä kiinnittää huomiota pesän kokoon jotta kerta juoksu pakkasillakin riittää kohteen/varaajan lämpinä pitoon.
Entäpä jos ajatellaan äärimmäisenä esimerkkinä vaikkapa taloutta, jonka energiantarve vuorokaudessa on 200kWh. Valittavana on kaksi kattilaa, joiden varastopesä vetää saman, 200kWh edestä lämpöä tuottavan puumäärän. Ero on tehossa, toinen 10kW ja toinen 100kW kattila.
Pienempitehoinen palaa 20 tuntia vuorokaudessa ja suurempitehoinen 2. Käyttäjän täytyy ajoittaa rutiininsa sopimaan pienemmän kohdalla tuohon 4 tunnin ikkunaan, kun suurempitehoisen kohdalla hänellä on käytössään 22 tuntia joista valita.
Perjantaina mökille lähtiessään hän voi tehokkaammalla pannulla polttaa pesällisen ja ladata seuraavan kattilaan katkokäynnille varaajan rajoittaessa tai rajoittamatta suoraan varaajaan. Sunnuntaina kotiin tullessaan hän on säästänyt vuorokauden sähkölämmitystä verrattuna pienempitehoisen kattilan omistajaan. Pienempitehoista kattilaa kulutetaan 20 tuntia vuorokaudessa ja suurempitehoista 2. Pienempitehoinen myös tuottaa 20h vuorokaudessa hukkalämpöä ja suurempitehoinen 2. Tilanteessa, jossa varaaja on päässyt jostain syystä jäähtymään, suurempitehoisella kuluu 1/10 ajasta tuottaa vaikkapa suihkuvettä, kuin mitä pienempitehoisella kuluisi. Etenkin ylimenokausilla ylimitoitus saattaa tuoda vuorokausien joustoa/mukavuutta muutakin kuin lämmitystä miettivän ihmisen elämään.
Myös noita aiemmin tarjottuja Saksan brosyyrimitoitusohjeita ei kai kannata käyttää tänne susirajan takaisiin pakkasiin varauduttaessa. Toisaalta juuri noita mainittuja ohjeita en ole nähnyt, mutta toistaiseksi kaikki näkemäni keskieurooppa ohjeet ovat olleet naurettavia räpellyksiä, joita ei ole tarkoitettu näille leveyspiireille.
Ei suoraan ole tarkoitus kenenkään tai etenkään täysin eri olosuhteissa noita käyttää. Niistä voi kuitenkin jotain yrittää ymmärtää esim. nyt vaikkapa tehon vaikutukseen liittyen järjestelmän mitoituksessa. Mitoitussuositusten takaa löytyy myös ihan numeroihin perustuvaa tietoa jonka etsivä varmasti halutessaan löytää.