Oletetaan että talo tarvii 4kW jatkuvaa lämpötehoa ja varaaja lämmitetään 90asteeseen. Tuo 6m3 varaaja sisältää energiaa n.8kWh per aste läpötilamuutosta (äkkiä päässälaskien).
Pattereilla siis 90-60=30asteen lämpötilamuutos -> 240kWh kapasiteetti = 60 h lämpöä
Lattialämpö 90-35=55 asteen muutos. ->440kWh kapasiteetti = 110 h lämpöä
Lisäksi tämän jälkeen lattialämmössä lattian massaan varautunut lämpö hidastaa talon jäähtymistä.
Edittiä.... tuo 8kWh/aste taitaa mennä vähän yläkanttiin, 7kWh lähempänä totuutta.
Mutta eiköhän tuosta kuitenkin selviä varaajakapasiteetin periaate lämpötilojen suhteen.
Miksei näin.?
Jos maksimi jatkuvantehontarve onkin 15kw/h. Tällöin nopeasti miettien 6 motin varaajaan saa 16h latingin 30 asteen alenemalla? eli 8h uupuu 24h asti.
15*24=360kw on lämmön vuorokausitarve.
Kattilan mitoitus niin kattila tulilla 8h täysillä. että tuo 240 kw + 8h kattilanpaloaikaa*15 Kw jatkuva lämmöntarve.=360kw -30asteen pakkasilla.
360kw/8h paloajalla= 45 kw kattila..... Pakkasen lauhtuessa olisi kattilan poltettava vajaammilla pesillä.?
240kw/45Kw= 5,3h eli kolmetuntia lyhyempi polttoaika pelkkää varaajaa ladattaessa. Eihän mikään estä laittamasta esim 8000l varaajaa jolloin lauhan kelin poltto helpottuu mutta onko mieltä? sitä ei tässä ajatus mallissa haeta.
Verokkina siihen että tuo 360kw ladattaisiin varaajaan kerran vuorokaudessa ja noin 4h paloajalla jolloin kylläkin lauhan kelin aikaan päästään pitkiin polttoväleihin, mutta mielestäni 24h polttoväli on riittävä kerta latauksella sen verta jokainen on vuorokauden aikana kotona. Mulle ainakin riittävä kertalatauksen määrä. Loma reissut sitten erikseen.
Optimaali olisi 12h poltto täysillä josta saadaan samalla 12h varaus varaajaan polton yhteydessä. jolloin pääsisi pahkumaan kokoajan täysillä ulkolämpötilasta huolimatta. Koska varaajan hyöty kasvaa sitä mukaa kun ulkolämpötila nousee. Mulla esim nolla kelillä riittää 28 asteinen vesi patteri kierrossa.
Helpoin tapa tällä hetkellä olisi laskea kattilan maksimitehoa ja nostaa polttoaikaa, eli kasvattaa varastopesän kokoa.
Tämän hetkinen tilanne on se että koko höskä puulämmityksen osalta on tehtävä anturasta lähtien uusi. Vanhat on 25 vuotta vanhoja ja 1,5 bar laitteita ja uuden kattilahuonen paikka ulee oemaan noin 4,5 metriä alempana taloa.
Joten tämän suhteen ajatuksilla on taivas rajana. sinällää helppo tilanne omalla kohdalla.