Voiko tuolle reilulle 100 kerralle vuodessa (2000 kertaa 20 vuodessa) laskea jotain arvoa? Entäpä noille ylimääräiselle 100vrk/vuosi ja 20 vuodessa 2000vrk (joustoa), jotka voi halutessaan viettää esim. kuten omassa tapauksessani vaikka mökillä ilman aiheutuneita lisäkuluja lämmityksestä? Lisäbonuksena myös kädenjälkien/työn määrä vähenisi olennaisesti omalla kohdallani 1m halkoja nielevän kattilan myötä.
Tähän on nyt helppo väittää sen verran vielä vastaan, että ajansäästölaskelmasi ei pidä paikkaansa. Oletat, että yksittäinen lämmityskerta ottaa saman aikaa kalustosta riippumatta. Ihan niin suoraviivaisesti ei voi laskea. Toki vapausaste kasvaa, kun lämmityskertojen väli on pidempi. Silti, kun energiankulutus on sama, suht saman verran puutavaraa sinne kattilaan pitää paiskoa. Niin kauan kun kalikan mitta on sama, yhtä monta kalikkaa menee pannun koosta huolimatta. Väitänpä, et pannun lataukseen menee silloin yhteensä vuotuisesti ihan saman verran aikaa kummallakin mitoitusvaihtoehdolla.

Joo, tietty matkoihin ja muuhun puuhaan menee aikansa, ja niiden kokonaisaika on taas varmaan ihan suoraan riippuvainen lämmityskertojen määrästä.
Harvan kuulee jälkikäteen haaveilevan tai toteuttaneen muutoksia ”pienempään” päin. Jossain kohtaa tulee monen kohdalla raja vastaan sen suhteen, kuinka paljon on halukas ja mahdollisuudessa näkemään vaivaa ja sitoutumaan lämmittämiseen. Kun TMA:n laskee sopivan pienelle laitteistolle, voi hyvin mielin todeta, ettei puulämmitys sovi omaan elämänrytmiin.
Ja kun vanhaa remontoi, määräävä tekijä voi myös olla käytettävissä oleva tila.
Omalla kohdalla oli juuri näin, pannuna 'säälittävä' 30 kW ja silti ei ole tullu konfliktia ruuhkavuotisen elämänrytmin ja lyhyen lämmitysvälin kanssa. Mut jokaisella on oma tilanteensa. Silti, jokaisella on oma tilanteensa, kaksoispesän jälkeen jo tällainenkin on 'ihanaa', ehkä sit joskus on ittelläkin toiveena pannu, jonka latausväli on samaa luokkaa ydinreaktorin polttoainenippujen vaihdon kanssa.

Sanoisin, et puulogistiikan kanssa on yleensä paljon enempi kehitettävää mukavuusmielessä ku lämmityskertojen määrissä. Ja yleensä logistiikan kehittäminen on halvempaaki.